[image name=line]Proaspat revenit din capitala Italiei, mi-am aranjat gandurile in ordine, pozele pe foldere si m-am apucat de scris. Nu de alta, dar Roma e mare, povestile sunt multe, iar amanuntele se mai si uita. Sa stabilim un lucru, din start. Desi poate suna ca un cliseu imbacsit, Roma este un vast muzeu in aer liber. Daca nu iti permiti sa platesti taxele de intrare la muzee - care nu sunt din cele mai ieftine - cateva trasee facute cu cap iti pot creiona atmosfera imperiului de altadata. Stii ca e o vorba in cazul miliardarilor - iti spun cum am facut averea, dar nu ma intreba cum am ajuns sa castig primul milion de dolari. Asa si cu Roma. Iti spun ce poti face fara bani in capitala Italiei, dar nu te pot ajuta sa si ajungi gratuit acolo. Prin urmare, daca maine m-ai parasuta in Piata San Pietro de la Vatican, cam asa ar arata "playlist-ul" (to do list-ul) de Roma.
- Bazilica Sf. Petru. Intrarea in cea mai mare biserica crestina din lume este gratuita. Desi coada de turisti care se intinde in Piata San Pietro iti poate lasa impresia ca vei sta acolo pana a doua zi, sa stii ca totul de misca destul de repede. Dupa ce treci prin portile de securitate, unde esti scanat ca la aeroport, drumul ti-e deschis. Despre biserica in sine nu iti voi spune prea multe acum, pentru ca poti citi si pe Wikipedia. Cum am si o imaginatie bogata, iar cu o saptamana inainte sa plec la Roma m-am uitat din nou la Codul lui Da Vinci 2 (Ingeri si demoni), recunosc ca priveam fiecare calugar, fiecare turist, cu un ochi de investigator.
- Gianicolo. De la Vatican as urca pe dealul Gianicolo - al doilea loc ca inaltime din Roma, dupa Monte Mario. Privelistea inspre Tibru e de zile mari. Dar principala atractie o reprezinta salva de tun care este trasa in fiecare zi la ora 12, si pe care, spre rusinea mea, am ratat-o! :) Povestea suna cam asa: in 1847, Papa Pius al IX-lea a dat ordin ca la fiecare miez de zi sa se traga cu tunul, un etalon pentru toate ceasurile bisericilor din Roma. Nu la o biserica sa bata clopotele la 12 fara 5, iar la alta la 3 minute dupa miezul zilei. Zona Gianicolo e excelenta pentru plimbari cu bicicleta sau jogging, deoarece soseaua nu e aglomerata.
Foto: Giuletto86 on Wikimedia Commons
- Trastevere. Coborand de pe dealul Gianicolo, ajungi in cartierul Trastevere. Un fel de centru vechi, cu carciumi si barulete presarate pe stradutele pavate cu piatra cubica din epoca medievala. Seara, locul se anima, fiind un punct reprezentativ al nightlife-ului din Roma. Acum cateva zeci de ani zona era destul de saraca, dar, de prin '70, acolo au inceput sa se mute artisti, multi expati, jurnalisti, in general lume buna. Daca ai 6 euro, bea neaparat o bere artizanala la Ma che siete venuti a fa. Iar langa bere merge de minune o bucata de pizza.
- Bocca de la verita. Ma distreaza cum suna in engleza denumirea acestui punct de atractie turistica - Mouth of Truth (gura adevarului). Venind din cartierul Testaverte, treci peste faimosul Ponte Sisto si o iei la pas tot pe malul Tibrului. Dupa vreo 15-20 de minute ajungi la aceasta kitchiosenie, dupa umila mea parere. Este distractiv nu sa intri sa bagi mana in gura adevarului ci sa-i privesti pe toti asiaticii care fac asta. Jur ca erau numai chinezi si japonezi. :P
- Plimbare intre Colosseum si Piazza Venezia. Desi intre cele doua obiective te deplasezi in 10, cel mult 15 minute, pe jos, cred ca as putea scrie pana maine despre obiectivele pe care le intalnesti in drum. In ordinea lor, si a pozelor, sunt: Altare della Patria (monument de marmura alba, construit in memoria lui Victor Emmanuel al II-lea - primul rege al Italiei unificate; se poate si urca pe acest monument cu liftul, cursa costand 7 euro), Biserica Santa Maria di Loreto, Columna lui Traian si Forumul lui Traian, Forul lui Augustus, statuita lui Caesar si Colosseum.
- Scarile din Piazza di Spagna. Este unul dintre locurile mele preferate din Roma. Nu trebuie decat sa iti iei o inghetata si sa te pui "la plaja" pe scarile care sunt ultralustruite de hainele zecilor de mii de turisti care se aseaza zilnic pe ele. A fost renovata si fantana de langa scari. Tips pentru fotografi: pe la ora 16 cade cel mai bine lumina pentru a face poze.
- Fontana di Trevi. A intrat la capitolul dezamagiri de aceasta data, deorece era in reconstructie. Dar cand va fi gata, va reveni in Top 3-ul oricarui turist care ajunge la Roma. De la Piazza din Spagna pana la Trevi nu cred ca faci mai mult de 10-12 minute, pe jos.
- Pantheon. Inca 7-8 minute iti sunt necesare pentru a ajunge la Pantheon. Vazuta din fata, cladirea pare sa fie sub forma de paralelipiped. Cand intri inauntru, vezi ca te afli intr-o emisfera (jumatate de sfera) cu o gaura fix in mijlocul tavanului. Inaltimea de la podea la acel oculus este egala cu diametrul incintei - 43,3 metri. Va dati seama ce calcule precise s-au facut cand a fost construita cladirea romana care s-a conservat cel mai bine.
- Piazza Navona. 5 minute si ajungi si in Piata Navona. Locul perfect de relaxare, de unde iti poti cumpara si un tablou. Nu recomand terasele si restaurantele care sunt extrem de scumpe (o pizza costa intre 10 si 18 euro, pastele intre 15 si 20 de euro, iar un fel principal intre 15 si 25 de euro) si fix ... turistice.
- Campo de Fiori. In fine, al 10-lea loc pe care ti-l recomand in acest articol, este Piata Campul cu Flori - in traducere libera. Este un fel de bazar cu ulei de masline, tonete cu parmezan, fructe, legume, lichirorui, produse din piele (marochinarie) si restaurante pe margine. Fa asa: du-te in piata, ia-ti o bucatica de parmezan, eventual cateva foite de prosciutto si revino in Navona pentru un mic picnic. E tare fain! :)