[image name=line]
Lisbon Portela Airport este aeroportul pe care vei ateriza cand o sa mergi in capitala
Portugaliei. Spre deosebire de alte capitale europene, aeroportul din
Lisabona este situat in interiorul orasului. Un mare plus pentru noi, turistii, pentru ca putem ajunge rapid in centru. Un minus insa pentru cei care locuiesc in zona. De altfel, s-a pus de multe ori problema ca aeroportul sa fie mutat in afara orasului.
Cam aceasta e privelistea pe care o ai cu
1-2 minute inainte de aterizare. Multe lumini si constructii. Unde nu vezi nicio lumina, inseamna ca e apa.
Cand avionul intra pe linia dreapta de dinainte de aterizare, ai impresia ca in orice moment aeronava ar putea agata vreun bloc mai inalt sau varful unei cladiri de birouri. E o experienta.
![tap-5]()
Construit in
1942, aeroportul este considerat unul dintre cele mai bine dotate din vestul Europei, la capitolele navigatie, control de trafic si mentenanta aeronavelor. Din
1989,
TAP Portugal (compania aeriana nationala portugheza) a devenit proprietara aeroportului, prin decret guvernamental.
Va mai spun ca aeroportul are 2
piste si este "casa" companiilor
TAP Portugal,
easyJet si
Ryanair, ultimele doua fiind companii low-cost.
Aeroportul este asadar destul de modern. "Miroase" a nou, datorita facelift-ului pe care l-a primit in ultimii ani. M-a frapat inaltimea tavanului, care, sa zic, ar fi mai mare decat in alte aeroporturi. E doar o impresie. Sper sa nu gresesc.
Cum ajungi de la aeroport in centrul Lisabonei
Metroul e pentru mine cel mai util mijloc de transport in comun intr-un oras. Harta lui e simpla si vezi rapid unde trebuie sa schimbi garniturile. Matematic. La autobuze si tramvaie e mai complicat.
Statia se numeste
Aeroporto si e capatul liniei rosii de metrou. A 3-a statie de la aeroport, statia
Oriente, e aflata langa
Parque das Nações, zona cu
Oceanarium-ul din Lisabona, pavilionul unde s-a desfasurat Expozitia Universala din 1998, telecabina din Lisabona si
mall-ul Vasco da Gama.
Asa ca daca ai numai o escala la
Lisabona, in 10-15 minute poti ajunge la una dintre destinatiile enumerate mai sus.
Sursa : eusipco2014.org
![aeroport-lisabona-3]()
![aeroport-lisabona-4]()
Un bilet de metrou costa 1,40 euro, iar un abonament valabil 24 de ore costa 6 euro. Preturile se mai schimba, asa ca cel mai bine ai verifica AICI. Programul de functionare a metroului este intre 6:30 si 1 noaptea.
Daca ai fobie de "adancime", poti merge cu autobuzul, insa dimineata si seara e destul de aglomerat. Eu am inchiriat masina pentru a merge in sudul Portugaliei si am iesit greu din oras. Detalii despre tarifele autobuzului gasesti AICI.
In fine, taxiurile iti iau intre
10 si 15 euro, dar trebuie sa fii atent cu cine mergi si sa ceri bonul la final.
Cum te misti repede prin aeroport
Aeroportul din
Lisabona, desi e maricel, e foarte usor de parcurs si intuitiv. La dus, am fost debarcati tot la autobuz, a urmat controlul de pasapoarte, bagajele si imediat eram in holul principal. Pe mana dreapta, cum te uiti catre iesire, sunt centrele de inchiriat masini. Sunt semnalizate corespunzator.
La plecare, direct din statia de metrou am urcat
3 etaje cu liftul pentru ca aveam bagaje. Am ajuns la counterele de check-in unde ne-au pus sa ne facem singuri check-in-ul. Pasaport scanat, alegerea locurilor in avion, tiparire boarding pass si tiparire etichete de bagaje.
Era acolo o doamna foarte amabila care te ajuta daca e nevoie. Sincer nu stiam cum se lipeste (regulamentar) eticheta de bagaje.
![aeroport-lisabona-6]()
Dupa asta te prezinti pentru
baggage drop off (predarea bagajelor), care merge foarte repede, si control corporal. Dincolo de linia de control te asteapta cam aceleasi tipuri de magazine pe care le gasesti in orice aeroport din lume - duty free-uri (scumpute), magazine de haine, terase si restaurante.
Am remarcat un Mc Donald's, Pizza Hut si Starbucks, dintre brandurile cunoscute. Preturile sunt insa mai mari decat in oras. Un hamburger era
1,80 euro, in loc de
1,00 euro in oras. Dar, nah, esti in aeroport.
![aeroport-lisabona-8]()
Imbarcarea spre
Bucuresti era prevazuta la poarta
41A, pare-se ca in zona
non-Schengen a aeroportului. Asa ca a trebuit sa mai trecem si de punctul de control al pasapoartelor. Mi-am scanat singur pasaportul, apoi o camera focusa pe fata pasagerului si primeai OK-ul de trecere. Smart.
In fine, ajungi la poarta de imbarcare, langa care mai sunt duty-free-uri, ceva mai mici, asta daca ai uitat sa iei ceva.
* Foto header: © Lukyslukys |
Dreamstime.com -
Airport In Lisbon Photo
Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!