[image name=line]Iata un exemplu interesant, spun eu, de a merge in Dominicana, in a doua jumatate a lunii ianuarie 2015. De baza este zborul Bruxelles - Punta Cana, operat de Jetairfly, o companie belgiana care face parte din operatorul TUI. Pana la Bruxelles poti ajlege intre mai multe companii low cost. Am ales Wizz Air - 33 de euro, cu bagaj de mana. Daca mai pui un bagaj de cala, pretul total ajunge la 62 de euro. Pe zborul spre Punta Cana este permis in tariful de baza un bagaj de 20 de kilograme. Mai trebuie sa mentionez ca la dus, trebuie sa dormi o noapte la Bruxelles. TOTAL cu bagaj de mana : 33+530=563 euro TOTAL cu bagaj de cala : 62+530=592 euro * Foto: © Feedough | Dreamstime.com - Beach With Straw Umbrellas In Punta Cana Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
TRAVEL DESIGN. Punta Cana, Republica Domincana, cu 563 de euro
↧
Price of Travel. Un site de unde afli ce preturi sunt intr-un anumit oras
[image name=line]Stiti de site-ul PriceofTravel.com? Daca nu, ati aflat acum. E unul din cele mai bune site-uri pe care le stiu eu cu preturi. Fii atent! Aleg capitala Estoniei, spre exemplu. Asta asa, ca sa fie un oras mai "exotic". Aflu rapid ce preturi o sa gasesc in orasul baltic la transport, mancare si atractii turistice. Adica aproape 90% din ce ma intereseaza in calitate de calator. Si iti pot confirma ca preturile se apropie foarte mult de ceea ce am vazut acum 2 ani acolo. In plus, mai sunt si alte statistici interesante. Spre exemplu, o ierarhie cu 51 de orase europene, ordonate de la cel mai ieftin spre cel mai scump, in functie de suma pe care un turist o plateste pentru:
- o noapte de cazare intr-un hotel decent de 3 stele situat in zona aproape centrala si comentarii pozitive;
- 2 curse de 3 kilometri cu taxiul;
- intrarea la un muzeu important pe zi;
- 3 mese pe zi si 3 beri.
↧
↧
Atena. Microlimano, unul dintre cele mai frumoase locuri de luat masa in Pireu
[image name=line]Dupa mine, fotbalul este cel mai bun ambasador al unui oras, al unei regiuni sau tari. Imi aduc aminte ca am invatat geografia Romaniei dupa echipele de fotbal. Stiam ca Nitramonia (combinatul) e la Fagaras, ca la Campia Turzii se face sarma (Industria Sarmei Campia Turzii), iar fabrica de locomotive Electroputere e la Craiova. Vara aceasta am ajuns cateva zile in Atena. Cine nu a auzit de Olympiacos Pireu - cel mai titrat club elen de fotbal? Uite asa traiam eu cu impresia ca marele port Pireu - unde apropo, se spune ca s-ar fi inventat piureul de cartofi - este ceva wow! Numai ca s-au cam dus, daca or fi existat vreodata, zilele de glorie ale Pireului - portul in care ajungea nava Penelopa, codusa de capitanul Anton Lupan, in Toate panzele sus. Totusi, un loc mi-a atras atentia intr-un mod placut. Este vorba despre zona Microlimano. Unde micro inseamna mic, iar limano - port. Este un mic golfulet pe care se leagana fel si fel de barcute, mici vaporase, sau yachturi luxoase. Unele dintre ele sunt de agrement, altele sunt operate de pescarii locului. [wpsgallery] Pitorescul locului e dat de multimea de taverne grecesti, aflate exact pe malul "lacului", aidoma restaurantelor de fite din Herastrau. Pot spune ca se recreeaza in mare atmosfera din insule. Cred ca sunt pe putin 15-20 de localuri pe malul apei, multe dintre ele fiind dublate de o a doua incinta, aflata peste drum. Este locul unde sunt amplasate bucatariile si, eventual, cateva mese in plus. Daca ajungi in zona, iti recomand sa dai o tura la pas prin port, pentru a vedea ce iti face cu ochiul. O caracatita, o farfurie cu hamsii, sau un alt peste la gratar, o salata greceasca, ori un iaurt cu nuci si cu miere pe post de desert. Cei care te intampina la intrare sunt destul de insistenti, daca te vad turist. Mai mai ca te-ar lua de o aripa si te-ar pune la masa ca sa te indopi. Preturile in port nu sunt mari. Cu 15 euro un om mananca pe saturate si bea si vinul casei. Atentie, pentru cei stransi la punga! In Grecia, apa "varsata", la carafa este gratuita. Aici ti se aduc sticle imbuteliate, pentru care se plateste. Mai bine bei vin, ca de la apa ruginesti. :P Din Atena ajungi la Micolimano cu metroul (linia 1) pana la statia Faliro. De acolo, pe jos, mai faci aproximativ 10-12 minute, in functie de cat de repede mergi. * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
Cum gasesti bilete ieftine de avion (4). Aeroporturi, transferuri si multa fantezie
[image name=line]Harta, fantezia si flexibilitatea sunt aproape totul cand vine vorba de gasirea rutelor ideale si a tarifelor care sa te faca sa vrei, si sa si poti sa pleci cat mai des in vacanta. Harta - Stii unde vrei sa ajungi. Cauta alternative - aeroporturi apropiate de "tinta" finala a calatoriei tale. S-ar purea sa fie mai ieftin sa aterizezi intr-un alt oras si sa faci transferul cu trenul sau cu autobuzul. Fantezia - Nu te feri sa faci fel si fel de combinatii. In fond, esti in vacanta si nu te alearga nimeni. Poti vedea, chiar si pentru cateva ore, locuri in care altfel nu ai ajunge. Flexibilitatea - Nu fii batos atunci cand vine vorba de transferuri sau escale. In fond, vrei sa ajungi in siguranta, intr-un timp rezonabil si la cel mai bun tarif posibil intr-un loc. Nu? Hai sa iti dau un exemplu. In luna martie am fost la Venezia. Cum compania cu care am zburat opera un singur zbor pe zi catre aceasta destinatie, automat plecai dimineata si erai nevoit sa te intorci tot dimineata spre Bucuresti (avionul zboara dus-intors din Bucuresti). In loc sa plec luni dimineata si sa revin joi dimineata, cu inca o noapte suplimentara de cazare la Venezia (miercuri spre joi), am ales ca miercuri, in jurul pranzului, sa iau trenul spre Verona, de unde era cursa spre Bucuresti seara tarziu. Trenul a facut putin peste o ora, a costat in jurul a 8 euro si mi-a oferit posibilitatea unei plimbari prin Verona. Altfel, nu stiu cand ajungeam si pe acolo. Ideea pe care vreau s-o desprindem din articolul de astazi este aceea ca spre anumite destinatii nu vei gasi niciodata tarife mici. Oricat ai cauta. Ti-am mai dat exemplul Bratislava. Unde aterizeaza si decoleaza zilnic in jur de 12-14 curse. Varianta viabila, din punct de vedere al costurilor, e sa zbori la Viena, apoi sa mergi cu autobuzul vreo 55 de kilometri. La fel Sevilla, Gibraltar sau Zurich, unde daca nu gasesti o oferta Swiss Airlines, ma tem ca vei plati destul de mult. Niste baieti (mult) mai destepti decat mine au inventat site-ul Rome2Rio.com. Introduci punctul de plecare, destinatia finala, iar site-ul iti spune cum ajungi intre punctele A si B, dar si care este costul orientativ al traseului. Si revin la exemplul zbor prin Viena, cu transfer la Bratislava. Rome 2 Rio imi spune ca exista linia de autobuz 7010, care ajunge in 45 de minute de la aeroportul din Viena la Bratislava. Preturile afisate nu sunt intotdeauna exacte, dar iti permit sa iti faci o idee despre ce urmeaza sa faci. Asa ca jucati-va cu tarifele, aeroporturile si rutele pe care le alegeti. Pana in Florenta, trenul face doar 37 de minute din Bologna si costa 15 euro. De ce sa te mai complici sa zbori cu escala prin Milano, cand poti ajunge direct cu un low-cost si un tren. Bafta! * Foto header: © Boarding1now | Dreamstime.com - Los Angeles International Airport LAX Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
TRAVEL DESIGN. Cum ajungi in Caraibe cu mai putin de 500 de euro
[image name=line]Inspirat fiind de povestile din proaspat incheiata vacanta a doamnei Tatoiu in Guadeloupe (Caraibe), pe care am avut-o invitata astazi in emsiune, am trecut la cautat. Si la calculat. Si am gasit un traseu care imi face rau de tot cu ochiul. Actiunea se "petrece" in martie 2015. Plecare: Bucuresti. Destinatie: Pointe-à-Pitre (Guadeloupe). Escala: in Paris. Ideea acestei vacante e ca nu ai nevoie de pasaport si viza ca sa intri in Guadeloupe, fiind teritoriu francez. Compania XL Airways opereaza zboruri pe relatia Paris - Guadeloupe, cu avioane Airbus 330, la pretul de 408 euro (dus-intors). In acesi bani este inclus si un bagaj de cala de 23 de kilograme. Mai multe detalii despre XL Airways gasesti aici. Pana la Paris am gasit un tarif de 48 de euro cu Blue Air, in dimineata zilei de 11 martie, zi cand pleci si mai departe catre Guadelupe. La retur trebuie sa stai o noapte in Paris. Drumn cu Wizz Air. Pret total: 409 + 48 + 40 = 497 euro La aceasta suma va mai trebui sa adaugi bagajul de cala pentru cursele low-cost, daca ai nevoie si transferul intre aeroportul Paris CDG si Beauvais. Bagajele de cala costa inca 18 euro la Blue Air si 14 euro la Wizz Air. * Foto header: © Eyewave | Dreamstime.com - Beach And Rocks At Pointe Des Châteaux, Guadeloupe Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
↧
Pariu ca nu poti canta mai prost decat mine?
[image name=line]Eram in clasa a V-a, intr-o joi. Vine profa' de muzica in clasa si zice: maine seara, dupa ultima ora de curs, sunteti asteptati in sala de sport, facem preselectie! Sa vedem cine are voce si cine nu. "Desteptul" de mine, care trebuia sa fie in orice echipa, formatie, gramada, spontana sau ordonata - cred ca m-as fi dus si in echipa de traforaj a scolii 27, daca exista - hai la preselectie. Trebuia eu sa demonstrez ca nu mai e altul ca mine, ca dau gol si daca nu trag la poarta. :P Si uite asa am ajuns in corul scolii. Vocea a 2-a. Desi habar nu aveam sa cant. Pe bune! Cred ca cel mult doua saptamani mi s-a parut cool ideea. Pana am constientizat ca timpul trece, baietii joaca fotbal dupa program, iar eu merg ca "femeile" sa cant in cor! Ca sa-mi citez amicii. Un an mi-a luat sa redevin "baiat de comitet", si sa ies din corul scolii. Nu ma lasa profesoara. Am luat si la note de 4 la muzica de nu le mai stiu numarul. Poate ca e unul dintre motivele care m-au facut sa nu mai iau mai mult de mentiune din clasa a V-a incolo. Si de atunci mi-am zis - EU NU MAI CANT! Urasc sa cant! Totusi, la invitatia celor de la ING, care m-au invitat sa fiu parte din campania care doreste sa ajute copiii de la Fundatia Copii in Dificultate, am spus da din prima. Cant Mos Craciun cu plete dalbe! M-am filmat cantand acest colind si am publicat clipul pe platforma ING. Pentru fiecare utilizator care incarca un astfel de filmulet, un copil va primi o pereche de ghetute din partea ING si a celor implicati in campanie. Crestineste, nu? Ce te rog eu pe tine:
- Razi de mine si spune-mi daca poti canta mai prost ca personajul de mai sus.
- Filmeaza-te cantand Mos Craciun cu plete dalbe si incarca filmuletul pe platforma. Ai toate indicatiile AICI: http://www.celmaimarecolind.ro.
- Hai sa strangem cele mai multe ghetute pentru copii.
↧
Cum gasesti bilete ieftine de avion (5). Rezervari pe site-urile regionale
[image name=line]Hai sa te invat o mica smecherie, cu ajutorul careia vei economisi bani frumosi cand iti iei bilete de avion. Sa zicem ca esti mare fan al cafelei de la Starbucks. Daca in Oslo vei intra intr-o cafenea a vestitului lant american, vei plati un anumit pret pentru un white chocolate mocha. In mod sigur, mult mai mare decat cel platit pentru aceeasi ceasca de cafea in Baneasa. Sau la Sofia. Ori la Madrid. Nu o sa intru acum in prea multe detalii legate de politica de pret si in cea de produs. Ce trebuie sa retinem? Ca oamenii nu sunt la fel peste tot. Gusturile difera. La fel si comportamentul de consum. Daca in Romania vinul se mai bea cateodata spriț, italianul sau francezul s-ar uita stramb la tine. La fel si in aviatie. Politicile de pret si cele promotionale difera de la tara la tara, in cadrul aceleasi companii. Si iti voi da un exemplu ca sa intelegi mai bine. Sunt pe site-ul local Airfrance Romania. Si vreau sa merg in Fort-de-France (Martinica). Am ales plecarea pe 16 martie si returul pe 23 martie. Cursa este formata din 4 segmente - unul pana la Paris, altul de la Paris in Martinica si returul pentru ambele curse. Pretul biletului este de 1077 de euro. Hai sa mergem acum pe Airfrance.com, site-ul pentru Franta. Ajungi pe el tastand Airfrance.com, dupa care alegi ce tara vrei tu (Franta, Romania, Bulgaria, etc). Drumul Paris - Fort-de-France, in aceleasi zile, costa numai 429 de euro. E clar ca un dus-intors pana la Paris nu poate costa 648 de euro, ca sa ajungi la pretul pe care l-ai fi platit din Bucuresti. Totusi, pentru edificare, iata pretul spre Paris, din Bucuresti - 194 de euro. Singurul inconvenient este ca va trebui sa te deplasezi intre aeroporturile Charles de Gaulle si Orly din Paris, pe cheltuiala proprie. Te costa 33,70 euro (dus-intors), dar oricum esti cu mult sub pretul gasit cu plecare din Bucuresti. La Air France, pentru ca pe ei i-am luat exemplu, desti putea fi orice alta companie in acest studiu de caz, am gasit preturi destul de bune cu plecare din Spania.
- Havana (Cuba) - 659 de euro
- Cancun (Mexic) - 534 de euro
↧
Unde mi-as duce iubita, la prima iesire impreuna in strainatate
[image name=line]De cand e lumea asta, barbatul a fost cel care a trebuit sa-i faca domnitei curte. Sa o faca atenta, sa o impresioneze, apoi sa o cucereasca - proces care poate dura mai mult, sau mai putin, in functie de dibacia masculului si de disponibilitatea doamnei. Asa cum pentru (aproape) toate cuplurile e existat o prima intalnire, ar trebui sa figureze in galeria cu amintiri si o prima iesire in strainatate. Acel city break in care cei doi isi descopera reciproc primele defecte si apucaturi deranjante, se iau un pic la harta, ca nu e usor sa stai 3 zile "bot in bot" (scuzatie expresia) cu cineva nou, de unde erai obisnuit(a) cu iesiri de cateva ore la film, teatru, bar sau la restaurant. Practica de bune maniere spune ca baiatul ar cam trebui sa-si asume, financiar vorbind, excursia. Domnisoara are voie sa comenteze, sa te contrazica din cand in cand si sa mai ceara o portie de desert. Asa ca dragii mosului, mare atentie ce planuri faceti! De ce ar trebui sa tii cont inainte sa pleci:
- Daca toate cheltuielile sunt suportate de baiat, totul se inmulteste cu 2. La fel si invers.
- Zborurile mai lungi de 2 ore sunt moartea pasiunii. Pleci intr-un city-break sa te simti bine, nu sa stai in avion.
- Zborurile cu conexiune (escala) sunt de asemenea falimentare pentru un week-end romantic. Mai repede de 4-5 ore nu ajungi niciunde cu conexiune.
- N-o trezi devreme! Eu ma trezesc usor. Femeile, nu!
- Nu alege sa zbori pe aeroporturi aflate departe de oras. Cum ar fi sa mergi pe Paris Beauvais, si sa mai faci inca o ora si jumatate pana la hotel?
- Pretul la cazare. Daca iesi 3-4 statii cu metroul din zona centrala, vei vedea ca poti sta civilizat la un pret mult mai mic.
- Nu alege orase mari, cu multe obiective turistice. Te duci in vacanta sa "cimentezi" o relatie, nu sa alergi din muzeu in muzeu. Zic si eu! :p
- Viena. E un oras elegant si cu istorie bogata. Iubesc zborurile spre Viena pentru ca nu sunt agolmerate, dureaza putin (o ora si vreo 20 de minute), iar de la aeroport ajungi rapid in oras. In plus, reteaua de transport in comun e bine pusa la punct si poti ajunge cu usurinta in orice punct al orasului. O plimbare prin gradinile Palatului Schonbrunn, o tura cu tramvaiul seara pe Ring, o masa in restaurantul aflat in varful Turnului Dunarii sau o bere bauta in curtea interioara MuseumsQuartier sunt must-uri. Ador shopping-ul facut intr-o zi insorita pe Karntner Strasse si Graben, fix in centrul orasului.
Foto : mqw.at
- Como & Lecco. Doua orasele superbe aflate pe lacul Como, la 3 sferturi de ora de mers cu trenul de la Milano. Iar pana la Milano zbori mai putin de 2 ore cu o cursa low-cost. Iti recomand sa mergi la Lecco cu trenul, apoi sa iei un autobuz care face o ora pana la Como, mergand tot pe malul lacului. Como e o bijuterie. Genul de oras aflat la munte, linistit, cu batranei fistichiu imbracati chiar daca ies sa cumpere o paine. In 4 kilometri ajungi in Elvetia, la Chiasso. Cand te saturi de Como, revii la Milano.
- Venezia. Cred ca un oras in care a stat timpul in loc. Nu te duce acolo neaparat ca sa te dai cu gondola si sa hranesti porumbeii in Piata San Marco. Asta face toata lumea. Ia-o tu frumos la pas pe stradutele mici, intortocheate, legate intre ele prin fel si fel de podete, ca sa vezi cum traieste venetianul de rand. O vizita la Murano si Burano este absolut necesara. Sunt asezari mai linistite si ferite de galagia din centrul Veneziei. Stai in Mestre, e mai ieftin - la 15 minute de mers cu autobuzul de Venezia.
- Nisa. O zona a elegantei, impreuna cu Monte Carlo, in care ajungi in mai putin de 20 de minute cu trenul. Dimineata, iesi sa iei micul dejun la un bistro local, apoi urci pe Colline de Chateau ca sa vezi Promenade des Anglais si portul plin ochi cu yachturi, la pranz iei masa in orasul vechi, dupa care dai o fuga pana in Monte Carlo. Seara, la revenirea in Nisa, e musai sa te plimbi pe Promenade des Anglais. Daca mergi in cealalta parte, ajungi rapid in Cannes sau Antibes.
- Malmo. Nu va mai luati dupa clisee! Ca in Suedia e frig, ca oamenii sunt tristi, ca e plictiseala. Si surprinzator nu zbori mult pana in acest oras aflat in sudul Suediei (2 ore). Din Malmo poti face un tur de toata frumusetea - Around the Sound, despre care am scris acum ceva timp. Pozele sunt, in ordine, din Malmo, Helsingborg, Helsingor si Copenhaga. Din Malmo pana in Copenhaga faci 30 de minute cu trenul.
↧
De ce nu a mai aparut soarele in Bucuresti de o luna
[image name=line]In sudul si in estul Romaniei, mai cu seama in zona de campie, soarele nu a mai aparut din 11 noiembrie. Dinspre Marea Mediterana a patruns aer cald - la inaltime, iar dinspre Campia Rusa, strict, in apropierea suprafetei solului, aer rece, pe langa rama exterioara a Carpatilor Orientali si dinspre Buzau si Rimnicu Sarat, inspre Campia Romana si cea mai mare parte a Olteniei. Este o situatie de inversiune termica, ce rezulta si din diferentele termice, notabile, de la sfarsitul saptamanii trecute. Sambata si duminica, 6…7 decembrie, la Sinaia si Predeal erau 7…9 grade, la Bucuresti, Giurgiu si Craiova, in jur de 1 grad, iar in Dealurile de Vest si in Maramures, 12…14 grade la amiaza. Si umiditatea din aer, a tot crescut din motive de ploi si burnite, dar si din ninsorile de la inceputul lunii decembrie. Doar un vant mai alert, neaparat dinspre vest – spre est, ar crea turbulenta si la limita inferioara a atmosferei si ar disipa norii. In situatia data, cand aerul rece, mai greu, nu se poate ridica in atmosfera, iar cel cald, mai usor, nu poate cobora spre pamant, se formeaza ceata persistenta sau „ceata inalta”, respectiv nori cu plafon inferior scazut, de tip stratiform, adica acea panza continua ce persista de aproape o luna. De-a lungul timpului, au mai fost astfel de perioade, poate nu asa de lungi. N-a fost soare, la Bucuresti, in perioadele:
- 29 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2013
- 6 – 19 februarie 2013
- 20 februarie – 10 martie 2014.
↧
↧
Cu cati bani iti faci Revelionul la 5 stele in Dubai
[image name=line]Dupa cum bine spunea un personaj mondem destul de controversat peste ocean, esenta vietii e sa iti oferi experiente. Si as plusa. Chiar si in vacante. In calatorii. Pai daca mergi in China, mananci piept de pui la gratar cu cartofi prajiti si salata? Nu, doar nu esti fraier! La fel in SUA. Ce poate fi mai tare decat un burger supraetajat, udat cu un pahar de cola de 1 litru, in care plutesc cuburile de gheata, de parca ar fi apele Oceanul Inghetat. De Revelion, ca mai sunt mai putin de 3 saptamani pana atunci, (probabil) cea mai tare experienta vizuala posibila, este focul de artificii din Dubai. Iarna trecuta, cei din Emirate au intrat in Cartea Recordurilor pentru cel mai mare foc de artificii vazut vreodata pe planeta. Ca asa sunt seicii. La ei nu exista al 2-lea, al 3-lea, al enspe mii-lea. Ori e cel mai mare, ori nu mai e nimic. Opreste-te putin din citit, pune-ti castile si imagineaza-ti ca ai fi in elicopterul din care s-a filmat. Sau in Burj Khalifa. Ori pe plaja. Stiu ca e greu acum sa mai muncesti. Asa sunt si eu. Cand imi intra ceva in cap, cu greu ma mai concentrez la altceva. Dubaiul e cea mai luxoasa destinatie de Revelion, aflata "aproape" de Romania. Zborul dureaza putin peste 4 ore, iar cursele, din fericire sunt directe - de pe Otopeni. Daca pleci pe 26 decembrie si te intorci pe 2 ianuarie, deci 7 nopti la destinatie, platesti fix 500 de euro, pret care include catering la bord, bagaj de mana si bagaj de cala (30 kilograme)! Compania - flyDubai. Biletele sunt vandute de DERTOUR Romania. Si daca te gandesti ca "Jurca te vrajeste", iti spun ca ceva mai ieftin nu mai gasesti in acest moment pe piata:
- TAROM - 617 euro (plecare pe 25 decembrie, retur pe 1 ianuarie)
- Wizz Air - 604 euro (plecare pe 27 decembrie, retur pe 1 ianuarie; la pretul initial de 508 euro pe care il vezi in captura, se mai adauga bagajul de cala, cate 199 RON pe segment)
- Jumeirah Creekside este un hotel de 5 stele, aflat la cateva sute de metri de aeroportul principal din Dubai (DXB), care, apropo, e in miezul targului. Din descrierea de pe Booking.com, vad ca turistii au la dispozitie 2 piscine in aer liber, 5 restaurante, sala de fitness, SPA, etc.
- Le Meridien Abu Dhabi. Hotel de 4 stele, aflat aproape de Abu Dhabi Mall.
service@dertour.ro
Cei de acolo sunt foarte amabili si iti dau toate informatiile de care ai nevoie. Daca ai nelamuriri, intreaba-ma! Mai multe oferte se regasesc pe www.dertour.ro. * Foto header : © Faphotography | Dreamstime.com - Dubai Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!↧
Cum arata “ziua”, daca o putem numi asa, pe timpul iernii, la Stockholm
[image name=line]Facand ordine in fotografiile de pe laptop, am dat peste cateva "piese rare". Sunt cateva poze pe care le-am facut in urma cu 2 ani, iarna, in capitala Suediei. Mai precis, in perioada 13-15 ianuarie 2012, la Stockholm. Bun, bun. Si ce e asa spectaculos in ele? Dupa cum bine stiti, cu cat te duci mai inspre nordul continentului, amplitudinea (diferenta intre durata zilei si durata noptii pe parcursul unui an) este tot mai mare. Vara, aproape ca nu se face noapte, iar iarna, de abia ai lumina cat sa citesti ziarul afara. Si asta, pret de cateva ceasuri. Fotografiile de mai jos sunt facute la pranz, in jurul orei 12, in conditii de cer aproape senin. Desi nu erau nori, cam acesta este maximul de lumina de care beneficiaza cei care locuiesc la latitudinea unde se afla Stockholmul, in luna ianuarie. Este o atmosfera ciudata. Se face lumina pe la 9 si ceva, iar dupa ora 2.30 incepe sa se innopteze. Vara, e invers. Se face noapte pe la 23 si dimineata pe la 4. E interesant faptul ca soarele rasare, descrie un arc de cerc undeva in departare (putin mai sus de linia orizontului), apoi apune. Nu ajunge ca la noi, aproape deasupra capului, la orele pranzului. Si mai gandeste-te ca ziua incepe sa creasca dupa solstitiul de iarna (21/22 decembrie). Deci daca as fi mers cu 3 saptamani mai inainte era si mai bezna. Azi, spre exemplu, 16 decembrie:
- Soarele rasare la 8:40
- Soarele apune la 14:47
- Ziua (lumina) are 6 ore si 7 minute
↧
Rent a car. Cum, de unde si in ce conditii inchiriezi o masina in Europa
[image name=line]Cand iei decizia de a pleca intr-o destinatie noua, ar fi bine sa ai in cap un minim "desfasurator" al lucrurilor pe care urmeaza sa le faci. Daca stai numai in orase, unul sau mai multe, o masina inchiriata s-ar putea sa nu iti fie de mare folos, pentru ca oricum in mai toata Europa, transportul in comun este foarte bine pus la punct. Vei plati multe ore de parcare, vei parcurge distante scurte si nu vei putea bea o bere cand si unde vrei. Daca intentionezi totusi sa abordezi si zona de countryside a unei tari, atunci optiunile pot fi trenul, autocarul sau masina inchiriata. Nu voi mai intra in foarte multe detalii de avantajele si dezavantajele fiecarui sistem de transport. Iti spun doar ca o masina inchiriata iti ofera multa flexibilitate, posibilitatea de a calatori in grup pentru un pret bine aproximat dinainte, de a te opri unde vrei si cat vrei, plus cazari mai ieftine, aflate in afara oraselor. Pana acum am inchiriat masini in mai multe tari. In principiu, folosesc 3 site-uri, pe care ti le recomand cu caldura, pentru ca sunt serioase. Cu altele nu am interactionat, asa ca nu stiu ce sa iti spun.
- Rentalcars.com. Este un site care are o versiune si in limba romana. Functioneaza exact ca un motor de cautare. Introduci datele calatoriei, apoi sistemul iti cauta cele mai bune variante. Vei gasi masini de la companii mari, precum Hertz, AVIS, Europcar, etc. Rentalcars este un site care face parte din acelasi grup cu cei de la Booking.com.
- AutoEurope. Este tot un agregator de oferte, care se lauda ca ofera cele mai bune preturi de pe piata. La ei vei gasi masini de la diverse companii. Iti dau ca exemple numai AVIS, Budget, Europcar. Au peste 20.000 de locatii in peste 180 de tari.
- Europcar. O companie franceza, fondata in 1949. Are garaje in cea mai mare parte a lumii. Daca faci rezervari din timp, preturile sunt bune. Am inchiriat o masina de la Europcar pentru 2 zile in Viena, acum vreo 3 ani, platind 80 euro.
↧
Promotie flydubai. Dubai la 198 de euro, Maldive si Sri Lanka la 398 de euro
[image name=line]Oferta foarte buna a celor de la flydubai. Am gasit foarte multe combinatii posibile de date in lunile ianuarie si februarie catre urmatoarele destinatii:
- Bucuresti - Dubai, 198 euro
- Bucuresti - Male' (Maldive), 398 euro
- Bucuresti - Colombo (Sri Lanka), 398 euro
↧
↧
LAST MINUTE. 5 bilete de avion sub 500 de lei pentru Craciun si Revelion
[image name=line]Sa iti spun ca in perioada sarbatorilor de iarna biletele de avion sunt mai scumpe decat in orice alta perioada a anului e ca si cum ti-as reconfirma ca la noi in tara, iarna, ninge. M-am jucat un pic in dimineata asta cu motoarele de cautare de bilete de avion. Si mi-am fixat ca obiectiv preturi de cel mult 110 euro (500 de lei), asa ca de criza. 1. De Craciun ai putea merge la Viena, cu Austrian Airlines. Pret mai mic de 99 de euro nu ai cum sa gasesti la compania nationala austriaca. E tariful promotional de baza. E musai sa pleci pe 22 decembrie dimineata si sa revii pe 28,29 sau 30 decembrie. Altfel, e mai scump. In pret este inclus si bagajul de cala. 2. As putea face o "aroganta" de Revelion, mergand la Londra. 2-3 zile, ca oricum nu e vreme de haladuit prea mult pe afara. Plecare cu Ryanair pe 29,30 sau 31 decembrie si neaparat retur pe 1 ianuarie, atunci cand nu zboara (aproape) nimeni. In acest pret e inclus numai bagajul de mana, dar timpul e destul de scurt la destinatie. Nu stiu daca merita sa mai dai banii si pe cel de cala. Gandeste-te ca ai putea pleca pe 31 si te-ai putea intoarce pe 1. Fara cazare. Aventura, nu altceva! :P 3. Si tot la Ryanair, suna bine Dublin-ul. Plecare eleganta dupa Craciun, pe 26 seara, si retur pe 1 ianuarie. Pretul total este de 110 euro. 4. Acum o varianta pentru cei care nu vor sa fie plecati de acasa nici de Craciun, nici de Revelion. Am gasit la Wizz Air un bilet de avion spre Roma, cu plecare pe 26 decembrie si retur pe 29 seara. 5. In fine, cel mai ieftin bilet pe care il mai poti gasi, pare cel spre Bruxelles Charleroi, tot cu Wizz Air. Cu 338 de lei pleci pe 26 si revii pe 31 decembrie, chiar inainte de Revelion. In Bruxelles nu ai ce sa faci atatea zile, dar ai la 2 ore de mers cu trenul si Parisul si Amsterdamul. * Foto header: © Robwilson39 | Dreamstime.com - Dublin, Ireland Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
OFERTA Tap Portugal. 15% reducere pe toate destinatiile. Lisabona 170 de euro si New York la 479
[image name=line]Companiile aeriene fac mai rar promotii de Craciun. Pentru ca e de la sine inteles ca omul numai bani de vacanta nu (prea) mai are in aceasta perioada a anului. Insa ce anunta TAP Portugal suna tare bine. In zilele de 22 si 23 decembrie, toate destinatiile operate de TAP beneficiaza de 15 % reducere din tariful final, cu taxe incluse. Va trebui sa intri de luni pe site-ul companiei, sa iti gasesti zborul preferat, sa aplici codul de discount XMASPROMO, iar sistemul iti va calcula pretul final, cu reducere. Este 100% sigur ca ai cumparat cel mai ieftin bilet posibil daca ajungi la tarifele din tabelul de mai jos. Perioada calatoriei trebuie sa fie intre:
- 15 ianuarie - 11 februarie 2015
- 22 februarie - 19 martie 2015
- 7 aprilie - 31 mai 2015
↧
Model de zbor cu Norwegian la New York, la 432 de euro de persoana
[image name=line]Foarte scurt! Nu va tin mult, pentru ca poate mai trebuie sa gatiti, sau mai aveti cumparaturi de facut. Un pont care se potriveste de minune celor care locuiesc in vestul Romaniei. Compania Norwegian are un pret foarte bun pentru zborurile Budapesta - New York. Astfel, in ianuarie si februarie gasesti bilete dus-intors cu 432 de euro. E drept, ca in aceasta suma este inclus numai bagajul de mana clasic, de 10 kilograme. Cu tot cu bagaj de cala ajungi la 535 de euro, un pret pe care il gasesti la companiile nationale doar la promotie. Orarul de zbor este avantajos. La dus, prin Stockholm, ai o escala de 2 ore si 15 minute, dupa care urmeaza zborul cu Boeing 787 Dreamliner. Returul dureaza 10 ore si 35 de minute, cu o escala scurta, de 1h 35m in Londra. * Foto header: © Scusi | Dreamstime.com - New York City At Night Photo Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
Doua berarii de renume mondial la care e musai sa-ti bei berea la Roma
[image name=line]Pentru ca e inceput de an si sunt sigur ca nu ai chef sa citesti ditamai polologhia despre mai stiu eu ce loc in care o sa ajungi de abia la vara, cel mai devreme, iti propun sa ramanem in atmosfera sarbatorilor si sa mai bem o bere. Sau doua. De fapt 3. Pentru ca e greu sa te decizi la una singura. In cartierul Trastevere din Roma este o berarie de renume mondial - Ma Che Siete Venuti a Fà. Un local care apare in toate "tratatele" de specialitate, destinate turistului aflat in capitala Italiei. Localul este destul de mic, de inghesuit, asemanator pub-urilor britanice. Insa e locul care atrage bautorii de Craft Beer (bere artizanala). Nu "pisoarca" la 0,5, cum gasim multe exemple si la noi. Majoritatea berilor la draft sunt produse in Italia, de mici intreprinzatori locali. Stand de vorba cu tipul de la bar, imi spunea ca e un paradox in Italia. Exista doua zone importante de desfacere/productie - Roma si Milano. La Roma si in jurul ei sunt multe fabricute, dar putine baruri specializate, in timp ce in nord, la Milano, sunt multe baruri de beri speciale, dar putini producatori. In orice caz, desi pare greu de crezut, Italia este tara care vine cel mai puternic din spate la capitolul bere artizanala, completand oferta britanica si belgiana. Dupa prima bere o sa ti se faca foame. Iesi frumos afara, faci dreapta, mergi 20-30 de metri, si vei da peste o pizzerie care vine pizza la tava. Geniala. Iti poti lua cateva felii si sa le mananci in bar. Nu se supara nimeni pe tine. Acest Ma Che Siete Venuti a Fà este pe Via Benedetta 25. Peste drum, la numarul 25, este o alta berarie, cu un design futurist - Bir & Fud, care cred ca apartine de acelasi patron. Mi-am dat seama chiar acum, cand scriam articolul, pentru ca este un cross-promotion intre site-urile celor doua localuri. Acesta e un local pentru cei care vor sa bea bere intr-o "racheta cosmica". Daca te apuci sa numeri drafturile de bere care se intind de-a lungul barului, te prinde luni dimineata. In ambele baruri platesti cam 5-6 euro pentru o bere, ceea ce nu e deloc mult, daca stai sa te gandesti ca la aceeasi bani, in centrul Romei, bei o bere banala. Si cum sederea la berarie s-a terminat, la iesire am dat peste dansul. Facea yoga. Inainte statuse nemiscat, in lotus, in varful lazilor rosii. Era putin afumat. Si nu numai de bere. :P * Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
↧
Ne “batem joc” de bani!? Bilete de 20 de euro spre Londra si Bruxelles
[image name=line]Vezi ce face concurenta din preturi? Pai daca spre Londra zboara direct TAROM, BA, Wizz Air si Blue Air, nu le e simplu nici macar "regilor" low-costului european sa se impuna pe aceasta ruta. Despre Ryanair e vorba azi si despre preturile lor de tren la clasa a 2-a. 20 de euro fara doi centi, dus-intors, intre Bucuresti si Londra, respectiv Bruxelles Charleroi. Am validat preturile pe final de ianuarie. Vezi ca in banii astia ai numai bagaj de mana (10 kilograme). Pentru valiza mare mai platesti:
- 30 euro dus-intors pentru bagaj de cala de 15 kg
- 50 euro dus-intors pentru bagaj de cala de 20 kg
↧
Povestea zborului spre Viena, din care nu credeam ca mai scapam intregi
[image name=line]Acum, la treizeci si de ani, daca m-ai intreba, ti-as raspunde ca ma consider o persoana (relativ) echilibrata. Ca nu fac excese, ca nu fac (des) fixatii pentru te mai miri ce. Ma conduc in mare dupa principiul "sa fie bine, ca sa nu fie rau". Cand eram mic si ma lasau ai mei peste vara la bunicii de la Campulung, pe plaiurile Muscelului, aveam dese derapaje ... alimentare. Daca mi se punea pata sa mananc piure numai din fulgi de cartofi, pai o faceam zi si noapte pana mi se facea rau si nu mai puteam nici macar sa mai vad cutia de fulgi. La fel cu ciupercile. Dimineata ciuperci (champignioane), la pranz ciuperci. Iar seara? Evident, iarasi ciuperci! Le gaseam in gradinile vecinilor. Eram experti, impreuna cu sora mea. "Pe astea le lasam sa mai creasca. Diseara vor fi numai bune. Pe astea le luam. Incep sa faca viermi." :P Ajunsesem pana intr-acolo incat biata bunica-mea aproape ca nu mai iesea din casa de rusine ca ce-o zice lumea? Ca n-o avea tzatza Maria ce sa ne dea de mancare, de culegem in fiecare zi ciuperci. Intre noi fie vorba, mancare era din belsug. La fel si nebunie. La "cutiuta". Nu stiu cati dintre voi isi mai amintesc ca prin 2007, pe Baneasa, venea o cursa Sky Europe de la Viena. Niste avioane noi, frumoase, vopsite in rosu si albastru. Era epoca "romantica" a low-costului. Calatoreai cu bagaj de cala fara sa platesti suplimentar, nu riscai sa dai cate 5 sau 10 euro pentru fiecare suflare gresita in pregatirea zborului. Sper sa nu gresesc, dar parca primeai si o gustare la bord. Ce mai, era bine. Si gratie acestei oportunitati care mi se ivea, excesele culinare din copilarie aveau sa se transfome incet, dar sigur, in supradoze de travel. O data la o luna, la o luna si jumatate, eram la Viena. Puteai sa refuzi un bilet de 20-30 de euro, la promotie? Era pacat sa-l lasi in sistem, sa-l cumpere altcineva. Mai cu seama ca intr-o ora si un pic, cat dura zborul pana in capitala Austriei, nu aveai timp sa ajungi nici pana la Predeal, cu masina. Si uite asa am ajuns sa zbor de vreo 6-7 ori spre Viena. Erau momente cand mergeam de acolo mai departe cu autocarul la Bratislava sau la Praga. Ajunsesem sa stiu mai bine Viena decat Berceniul sau Drumul Taberei. Avionul pe care il vezi in headerul articolului era aeronava "emblema" a companiei. Inmatriculata cu numarul OM-NGA. Urmau NGB, NGC, NGD, s.a.m.d. Era singurul avion branduit, singurul Sky Europe care avea ceva imprimat pe fuselaj. E vorba despre figura celui mai cunoscut fotomodel slovac - Adriana Sklenaříková, cunoscuta drept modelul cu cele mai lungi picioare din lume si sotia fostului mare fotbalist francez Christian Karembeu, pe care culmea, il cunoscuse tot intr-un avion. Si desi am avut cam 12 segmente zburate cu ei, niciodata nu nimeream acea aeronava. Parca era prea de tot. Asta pana in aprilie 2008. Imi amintesc si acum ca era o dimineata racoroasa, dar insorita pe Baneasa. Era trecut de 8. Facusem, impreuna cu tatal meu, check-inul si asteptam linistiti sa aterizeze avionul de la Viena ca sa ne putem imbarca. Si ajunge cursa, cand, ce sa vezi!? "Duamna" Adriana, pe avion. :P Eram deja in al 9-lea cer. Ii explicam tatalui meu cum sunt inmatriculate aeronavele, cu care am zburat, cu care nu. El, nefiind entuziasmat din cale afara de aceste povesti, imi zice : "stai sa ajungem numa' cu bine!". Zburam spre Viena, urma sa stam o zi acolo, apoi plecam a doua zi tot cu Sky-ul la Copenhaga. Toate bune si frumoase, se face imbarcarea, pleaca avionul la timp si ajungem cam la 10 minute de Viena. N-o sa uit nici acum ca stateam pe randul din stanga, imediat dupa iesirea de siguranta de la mijlocul avionului. Si se auzea un zgomot ciudat. Un bazait undeva sub noi. Ceva care incerca sa iasa si nu putea. Lesne de inteles ca era trenul de aterizare. Pret de 45 de minute am facut cercuri deasupra Lacului Neusiedl de langa Viena. Insotitoarele de bord ne spuneau ca traficul pe aeroportul din Viena este extrem de aglomerat la acea ora si ca nu avem permisiune de aterizare. Daca nu auzeam scremetele rotilor care se incapatanau sa iasa, exact sub mine, ziceam ca asa e. Deja ne luase ameteala. Vedeam numai albastrul cerului. Avionul zburand in cerc, in sensul acelor de ceasornic, aripa din stanga era cea ridicata. Dupa incercari repetate, timp in care imi faceam toate socoteliile cu viata, trenul de aterizare se deschide, iar avionul se incadreaza pe traiectoria de aterizare. Pe pista, masinile de pompieri se aliniasera cu girofarurile pornite. Zic, am dat de dracu! Ceva tot nu e in regula. Si coboara avionul, coboara, inca un pic, inca un pic si da cu noi de pamant de zici ca eu aterizam pentru prima data un avion. Problema e ca imediat dupa ce a atins pista, s-a simtit ca rotile din stanga trag tare intr-o parte, semn ca o defectiune tot fusese. Era momentul acela in care simti ca ti se lipeste burta de sira spinarii din cauza spaimei trase, iar picioarele iti tremura mai ceva ca piftia. La bulivar birjar! La bulivar! Si ca sa vezi ca Dumnezeu nu doarme, vine si a doua zi. Ora 11. Zborul spre Copenhaga. Ghiciti cu ce avion? Tot cu cel cu "gagica" pe el. Fir-ar al dracului de avion, ca io nu ma mai urc in el! Pai zbor de un an, nu l-am nimerit niciodata, iar acum imi face viata amara de 2 ori la interval de 24 de ore? Prea de tot. Si recunosc ca nu m-am urcat niciodata mai speriat ca atunci intr-un avion. Numai ca zborul spre Copenhaga s-a dovedit a fi foarte linistit. Indurasem suficient. O sa continui povestea zilele viitoare, ca e musai sa va spun cum ne uitam ca mata-n calendar la automatele de bilete de transport in comun din aeroport si cum nimeni nu ne dadea bilete cu bani cash. Ajunsesesm in tara cardurilor. :) P.S. Uitandu-ma pe Airfleets.net, vad ca avionul respectiv a ajuns acum in ... Suedia. La Scandinavian Airlines. Tare mi-e ca povestea nu s-a terminat. Ca mai zbor o data cu el. * Foto header: air-valid.co.uk Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
↧
Prima promotie a anului de la KLM Air France. Preturi si cu 45% mai mici
[image name=line]Daca luna decembrie e luna cadourilor, facute altora, luna ianuarie e buna pentru autocadorisire. Sa-i mai lasam pe altii sa "respire". Arunca o privire pe tabelul de mai jos. Sunt numai o parte dintre cele 120 de destinatii KLM Air France care se bucura de astazi de preturi promotionale. Sunt zboruri din Bucuresti catre Africa, Asia, America de Sud si Caraibe. Ce mi-a atras mie atentia?
- Bali - 561 euro
- Buenos Aires - 649 euro
- Punta Cana - 799 euro
↧